Sindirim sisteminin organlarından olan kalınbağırsak yaklaşık 1,5 m uzunluğunda ve 7,5 cm genişliğindedir. Kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği yere çekum (kör bağırsak), devamına kolon ve dışkının anüsden atılmak üzere biriktirildiği en son bölüme ise rektum denilir.

Kalınbağırsağın görevleri:
Besinler içinde kalan su ve mineraller gibi faydalı maddelerin emilerek kana verilmesini sağlamak,
İçinde bulunan faydalı bakterilerin ürettikleri K vitamini ve B12 vitaminleri ile daha az miktardaki biotin (B7) ve pantotonik asitin (B5) emilimini sağlamak ve
Vücuttan atılmak için biriktirilmiş olan dışkıyı depolamaktır.

İlişkili Sayfalar

    Kalın Bağırsak Hakkında SSS

  • Kolon kanseri nasıl oluşur?

    Kolon kanseri genellikle kalın bağırsak içinde oluşan poliplerin zaman içerisinde (yaklaşık 7-10yıl) dönüşüme uğrayarak kanserleşmesi ile oluşur.

  • Olmaması için neler yapmalıyız?

    Yağdan fakir, posadan zengin beslenmek, bebek aspirini kullanmak koruyucu olmakla beraber; kesin korunmanın tek yolu 50 yaşından itibaren ( Ailede kolon kanseri varsa40 yaşından itibaren) her 5 yılda bir kez Kolonoskopi yaptırmakla mümkündür.

  • Tedavi süreci nasıldır, neler yapmalıyız?

    Tedavi ameliyatla kanserli bölümün çıkarılmasına dayanır. Radyoterapi ve kemoterapi duruma göre kullanılabilir.

  • Ülseratif Kolit nedir?

    Kalın bağırsağın tekrarlayan ülserleri ve kanamaları ile seyreden, şiddet ve lokalizasyonuna göre tedaviler uygulanan, ömür boyu takip gerektiren, kesin bir tedavisi olmayan konik bir hastalıktır.

  • Ülseratif Kolit belirtileri nelerdir?

    En önemli belirtisi İshal ve kanamadır.

  • Ülseratif Kolitin komplikasyonları nelerdir?

    Yıllar uzadıkça kanserleşme potansiyeli taşır.

  • Kolonoskopi olmadan teşhis konulabilir mi?

    Teşhis KOLONOSKOPİ ile konur.

  • Crohn Hastalığı nedir?

    Ülseratif kolit gibidir. Ancak sindirim sisteminin her yerini tutabilir. Kanser riski olmamasına karşın yapışıklık ve delinmelere sebep olması nedeniyle ameliyatlara sebep olabilir.

  • Hemoroid’in oluşma sebepleri nelerdir?

    Makatın iç kısmında toplardamarların genişleyip balonlaşması ile oluşan, genellikle kanama, yanma, kaşınma, yalancı dışkılama hissi gibi belirtiler veren iç ve dış olmak üzere iki çeşidi olan bir hastalıktır.

  • Hemoroidin lazer ile tedavisi mümkün müdür?

    Hemoroid bizim kliniğimizde yaklaşık 5 dk süren, işlem sonrası yatmayı veya pansuman yaptırmayı gerektirmeyen, kısacası; bir ameliyat olmayan, halk arasında lazer denilen infra red ışığı,(yakmak), skleroterapi (dondurmak) ve bant ligasyonu (boğmak) ismi verilen yöntemlerle kolayca tedavi edilmektedir.