• Mide İlaçlarını Uzun Süre Kullanmak Gerçekten Zararlı mı?

    Mide İlaçlarını Uzun Süre Kullanmak Gerçekten Zararlı mı?

    Son yıllarda kullanımı hızla artan ve günümüz dünyasının en çok kullanılan ilaçları arasında yer alan, proton pompa ihibitörleri (PPİ), -halk arasında mide koruyucu veya asit kesici ilaçlar olarak alınan ilaçlar – ile ilgili doğru veya yanlış birçok bilgi internet ortamında dolaşmaktadır.

    Bu ilaçların uzun süre kullanımının kemik erimesi, kemik kırıklarına sebep olması, kansızlık ve vitamin eksikliklerine neden olabileceği konularında ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur.

    Bu yazı bu konuya kısaca ışık tutmak amacıyla kaleme alınmıştır.

     

    Proton pompa inhibitörleri (PPI) kullanımı ile kalsiyum emilimi, kemik erimesi ve kırık riski arasında ki ilişkiler net olmamasına rağmen, ABD de ilaçların kullanımı ve piyasaya çıkmasına izin veren en üst kurum olan“Food and Drug Administration (FDA)” da Mayıs 2010 tarihinde ilacın prospektüs bilgisine “kalça ve omurga kırık riskini artırması muhtemeldir” cümlesini eklemesiyle birlikte bu konu medyanın ilgisini çekmiştir.

    Kemik erimesi mevcut hastalarda ve/veya kortizon kullanan hastalarda PPİ kullanımının kırık riskini arttırabileceği düşünülmektedir . Bu nedenle kemik erimesinin sık görüldüğü menapoz da ki kadınlar ile mide asit salgısının azaldığı yaşlılarda uzun süreli(yıllarca) ve yüksek doz PPİ kullanımı ile kalsiyum emilimi arasındaki ilişki göz önünde bulundurularak, kan kalsiyum düzeyleri izlenmeli, eksikliğinde yerine koyulmalıdır.

    Kalsiyum kadar olmasa da; yine uzun süreli PPI kullanan hastalarda DEMİR, B 12 VİTAMİNİ, MAGNEZYUM VE C VİTAMİNİ seviyeleri de takip edilmeli, eksiklikler oluşmuşsa takviye edilmelidir. Ancak bu vitamin ve minerallerin mide ilacı kullanımı ile azaldığını gösteren çalışmalar olmakla birlikte, azalmadığını gösteren  bilimsel çalışmalarda mevcuttur.

    Sonuç olarak: Yıllarca PPI kullanması zorunlu olan hastalarda, özellikle, yaşlı ve menapoza girmiş kadın hastalarda kalsiyum, demir, magnezyum, B12 ve C vitamin seviyeleri kontrol edilmeli. Eksiklikler tespit edilmişse yerine koyulmalıdır.

    Bir gastroenteroloji uzmanı tarafından takip ve tedavisi yapılmakta olan hastaların endişelenmesini gerektirecek bir durum, en azından bugün kü bilgilerimize göre mevcut değildir.

    İÇ HASTALIKLARI VE GASTROENTEROLOJİ UZMANI

    Dr. Mehmet BAHÇECİ

    Yorum Yap →

Photostream